ريشههاي خاندان صدر به جنوب لبنان باز ميگردد . جد پدر سيد موسي صدر از لبنان به نجف اشرف مهاجرت كرد و در آنجا يكي از علماي بزرگ شيعه شد . يكي از پسران وي كه خود روحاني برجستهاي بود از عراق به شهر قم مهاجرت كرد . سيد موسي صدر در 14 خرداد 1307 در شهر قم متولد شد .

از تحصیل در حوزه تا هجرت به نجف و بازگشت به وطن
تحصيل دروس حوزه :
مقام معظم رهبری علوم اسلامي را در همان مدرسه اسلامي ، ادبيات عرب را شروع مي كنند . شرح امثله را نزد مادر خوانده بود. صرف مير و تصريف را نيز از پدر آموخته بودند و عوامل و انموذج را در مدرسه، نزد دو نفر از معلمين آنجا مي آموزند . و سپس به مدرسه علوم دينيه ((سليمان خان)) مي روند و صمديه و سيوطي و مقداري از مغني را مي خوانند .

امام موسي صدر در تاريخ سوم شهريور 1357 (25 آگوست 1978) براي ديدار از ليبي وارد اين كشور شد و قصد داشت پس از چند روز اين كشور را به قصد ايتاليا ترك كند .
اما او هرگز به ايتاليا نرسيد و ناپديد شد .
ليبي ادعا كرد كه ايشان سوار هواپيمايي شد كه قرار بود عازم ايتاليا شود و به آن كشور عزيمت كند ، اما دولت ايتاليا اعلام كرد كه امام موسي صدر وارد اين كشور نشده است .

چند ماه پيش از ناپديدشدن امام موسي صدر ، دورنماهاي انقلاب اسلامي در ايران ، پيروزي انقلاب اسلامي و سرنگوني رژيم شاه ، موفقيتهايي را كه يك جنبش مردمي و سازماندهي شده شيعي با انگيزههاي محكم ديني ميتوانست بدان دست يابد ، به اثباترساند . پيوند سنتي ميان شيعيان لبنان و ملت شيعه ايران در دوران اوجگيري نهضت انقلاب اسلامي بيشتر شد ، به گونهاي كه شيعيان لبنان اقدام به تأسيس «كميته اسلامي براي كمك به انقلاب اسلامي ايران» كردند . اين كميتهها كه عمدتاً در مساجد ، حسينيهها و محلههاي مسكوني شيعيان تشكيل ميشد ، به محلي براي گردهمايي نيروهاي مذهبي و نيز به تدريج به تشكيلات مردمي با ماهيت مذهبي و ديني تبديل شد .

طايفه شيعه كه به رهبري امام موسي صدر به يك گروه اجتماعي - سياسي تبديل شده بود ، نسبت به وضع موجود در لبنان اعتراض داشت ، ولي با لغو سيستم سياسي و سرنگوني حكومت لبنان يا تبديل آن به كشوري كه بر اساس اصل تكثرگرايي ديني و مذهبي استوار نباشد ، به شدت مخالفت ميكرد .
كشور لبنان بر اثر جنگ داخلي ، عملاً تجزيه شد ، اما در اين تقسيم ، شيعيان بازنده اصلي بودند ، زيرا هيچ منطقه مشخصي را در اختيار نداشتند . در مقابل ، توانايي آنان در زمينه اثرگذاري بر قدرت مركزي حاكم ناچيز بود ، زيرا دولت وقت لبنان فقط بر روي كاغذ وجود داشت . در اين ميان ، منطقه بقاع كه به طور سنتي شيعه نشين است ، تحت حاكميت ارتش سوريه قرار گرفت . دولت سوريه ، همواره نسبت به منطقه بقاع كه در جوار مرزهاي آن كشور قرار دارد و از گستردگي و منابع آبي فراواني برخوردار است ، حساسيت زيادي داشته و دارد . اگرچه سوريه به امام موسي صدر و امل اجازه فعاليت در بقاع را ميداد ، كاملاً مشخص بود كه اين كشور «حاكم مطلق» در منطقه بقاع است .

در فروردين 1359 (آوريل) دوران خدمت حسين الحسيني به عنوان دبيركل جنبش امل به پايان رسيد و يك وكيل چهل ساله از اهالي جنوب لبنان به نام «نبيه بري» به عنوان رئيس تشكيلات انتخاب شد . انتخاب اين رهبر جديد ، دو نوع تغيير و تحول را در جنبش امل به وجود آورد .

در سال 1360 (1981) تعدادي از شخصيتها و جناحهاي اصولگراي درون جنبش امل خواستار حمايت و پيروي اين جنبش از ايران شدند ، حتي اگر بهاي اين امر عدم اطاعت و حمايت از دولت لبنان ميبود . در اين خصوص، شخصيتهايي همچون «حسينموسوي» (ابوهشام) ، «صبحي طفيلي» ، «سيد ابراهيم امين السيد» و ياران آنان پيش از جدا شدن از جنبش امل و ايجاد تشكيلات خاص خود ، از نبيه بري خواستند تا وفاداري خود را نسبت به افكار و ديدگاه هاي امام خميني (ره) اعلام كند .

مخالفان نبیه بری، مشارکت وی در هیأت نجات ملی و موافقت وی با طرح فیلیپ حبیب را نه تنها مخالف خط «امل» و تصمیماتی که در چهارمین کنگره امل اتخاذ شده بود، تفسیر می کردند، بلکه آن را مخالف اسلام نیز می دانستند.
در نیمه اول خرداد 1361، تهران میزبان کنفرانس نهضت های آزادی بخش بود. این کنفرانس به مناسبت نیمه شعبان و روز مستضعفان و پس از پیروزی های مهم نظامی ایران در جنگ با عراق و آزادسازی خرمشهر برگزار شده بود.
تهاجم 1982 اسرائیل به لبنان (عملیات صلح برای الجلیل)
در ششم ژوئن 1982 (16/3/1361) ارتش اسرائیل تهاجم بسیار وسیعی را از زمین ، هوا و دریا به لبنان آغاز کرد و به سرعت و بدون برخورد با مقاومت چندانی تا دروازه های بیروت پیش رفت و دومین پایتخت یک کشور عربی را به محاصره درآورد .
با شروع تهاجم نظامی اسرائیل و پیشروی سریع و برق آسای ارتش این کشور تا دروازه های جنوبی بیروت، رزمندگان موجود بدون اینکه منتظر تأمین اسلحه کافی باشند با سلاح های موجود به مقاومت و سازماندهی نیروها پرداختند.
ارتش اسرائیل بلافاصله پس از تثبیت سیطره خود بر جنوب لبنان، اقدام به وضع قوانین و سیاست هایی برای عادی سازی اوضاع و توسعه روابط اقتصادی مستقیم جنوب لبنان با اسرائیل کرد. کمتر از یک ماه پس از آغاز تجاوز اسرائیل، مدیر کل وزارت صنایع و تجارت این کشور، جمعی از تجار لبنانی را به اسرائیل دعوت کرد. نتیجه این سفر «امضای اولین قرارداد تجاری میان دو طرف به ارزش سی هزار دلار بود».
پس از راه اندازی دوره های آموزش نظامی در بقاع توسط سپاه پاسداران، به تدریج هسته های مقاومت شکل گرفت. این نیروها ابتدا به بیروت که در محاصره بود، اعزام شدند. بدین ترتیب، تشکیلاتی برای هدایت عملیات در بیروت تأسیس شد که با رهبران مقاومت در بقاع ارتباط مخفیانه داشت.
چنان که گفته شد، براساس طرح فیلیپ حبیب، قرار شد رزمندگان فلسطینی از 21 آگوست 1982 شروع به خارج شدن از لبنان کنند و تا 3 سپتامبر، این خروج به طور کامل تحقق یابد و آنان بین کشورهای مختلف عربی تقسیم شوند.
با ضرباتی که رزمندگان مقاومت به ارتش اسرائیل در بیروت و حومه آن وارد کردند، این ارتش مجبور به عقب نشینی از بیروت به رودخانه «الاولی» شهر صیدا در سال 1983 شد. با حصول امنیت نسبی در بیروت، حزب الله دو تن از روحانیون خود را به ضاحیه (حومه جنوبی بیروت) که در آن هنگام پایگاه جنبش امل به شمار می رفت، اعزام کرد. سید ابراهیم الامین و سید حسن نصرالله به عنوان دو رهبر عمده و اصلی حزب الله در بیروت مستقر شدند.
اولین رویارویی حزب الله با دولت لبنان در مارس 1983 (اسفند 1361) در نزدیکی شهر بعلبک روی داد. امین جمیل، رئیس جمهور لبنان، برای سرکوب مخالفان خود تصمیم به اعزام ارتش به ضاحیه و بقاع گرفت. در این رویارویی، نیروهای حزب الله در مقابل ارتش لبنان صف آرایی کردند و مانع تحرک این نیروها و خواستار بازگشت نظامیان به پادگان هایشان شدند.
مجموعه های متفرق اسلام گرایی که در بعلبک گرد هم آمده بودند، به رغم این واقعیت که هر یک درک خاصی از نحوه برخورد با جامعه و رویدادهای لبنان داشتند، به علت شرایط خاص زمانی چاره ای جز ادغام و وحدت نداشتند زیرا هیچ یک از آنها به تنهایی قادر به رهبری یک قیام مردمی و مقابله با اشغالگری نبودند.
هم زمان با گسترش عملیات مقاومت شورای لبنان علیه اشغالگران، شعارهایی حاوی واژه «حزب الله» در لبنان ظهور یافت.
بخش سوم : شيعيان در دوران استقلال لبنان
در سال 1943 ، لبنان به عنوان يك كشور مستقل ، توانست از قيموميت فرانسه خارج شود و به استقلال دست يابد .
در آن دوران ، مارونيها و اهل سنت بر مبارزات سياسي كه به تأسيس كشور لبنان منجر شد ، سيطره داشتند . اين وضعيت تا آغاز جنگ داخلي لبنان در سال 1975 به قوت خود باقي ماند ؛ زيرا مارونيها از لحاظ تعداد جمعيت از سايرطوايف مسيحي بيشتر بودند و به طور سنتي پرچم ايده هويت لبناني را برميافراشتند .
بخش دوم : قيموميت فرانسه بر لبنان 1943-1920
پس از فروپاشي امپراتوري عثماني و برقراري قيموميت فرانسه بر لبنان ، در مجامع رهبران شيعه در زمينه نگرش نسبت به آينده ، اختلاف نظر به وجود آمد . برخي از آنان خواهان تشكيل كشور بزرگ و فدرال سوريه و ادغام لبنان در آن بودند تا همانند ساير اقليتها ، حقوق بيشتري در اختيار شيعيان قرار گيرد . از سوي ديگر ، بعضي از رهبران شيعه اميدوار بودند كه نيروهاي فرانسوي نسبت به نيروهاي عثماني ، برخورد بهتري با شيعيان داشته باشند و اين امر براي آنان از حاكميت يك حكومت سني مذهب در دمشق بهتر بود .
دادههاي موجود در مورد تاريخچه استقرار شيعيان در لبنان ، به هيچ وجه قابلتأكيد مطلق نيست .
به نظر ميرسد نسب شيعيان در جنوب لبنان كه محل اصلي استقرار آنهاست ، به قبيله «عامله» باز ميگردد . به همين علت ، ناحيهاي كوهستاني در جنوب لبنان كه از صيدا تا صور گسترش يافته ، به «جبل عامل» معروف شده است
عباس عبدالبهاء پس از معرفي ميرزا علي محمد باب مي نويسد :
در سنه ي هزار و دويست و شصت در سن بيست و پنج در شيراز در روش و حرکت و اطوار و حالات او آثاري نمودار شد که آشکار گرديد شوري در سر و پروازي ديگر در زير پر دارد . ...
علي (ع)، مولود کعبه، حيدر، نخستين مسلمان، وصي رسول الله، برادر پيامبر، افصح فصحاء مشمول آيه نور، مشمول آيه مباهله، مصداق آيه اکمال دين، مصداق آيه تطهير، او از ايثارگران متقين، مؤمنين و احکام کنندگان است.

حمد و ثنای الهی
ستایش خداوندی را که در یگانگی، والا و در بیهمتایی، نزدیک و در اقتدار شکوهمند، و در ارکان خود بسی بزرگ است. دانشش بر همه چیز احاطه دارد و حال آنکه او در مقام خوش است و آفریدگان، همگی مقهور قدرت اویند. بزرگی که پیوسته بوده و ستودهای که همیشه خواهد بود. پدید آورنده آسمانهای بلند و گستراننده گستره شدهها و فرمانروای مطلق زمینها و آسمانهاست و بیاندازه پاک و بینهایت پاکیزه است. پروردگار فرشتگان و روحالقدس و نسبت به هر آنچه آفریده، فزونبخش است و چه ساخته و پرداخته، غرقه عطا و فضل اویند. هر دیدهای را میبیند، و هیچ دیدهای را توان دیدار او نیست.

بهشت آنجائی است که پرهیزکاران ، در آن زندگی خواهند کرد ، آنجایی که منتهی الیه حرکت کمالی نیکوکاران است ، آنجا که ثمرات شیرین کردار شایستگان ، در آنجا به منصه ظهور می رسد ، آنجایی است که آرامش و خاطر و هرگونه نعمتی برای واردین آن فراهم است ، آنجا بهترین و عالی ترین وسایل آسایش برای مردم فراهم ، و کسی را با کسی کاری نیست ، آنجا هرکسی هر چیزی بخواهد برایش میسر و هر نوع نعمتی موجود است ، آنجا ...

لباس و وسایل تجملی ، و کاخها و غرفه ها در بهشت :
همانطوریکه گفته شد مردمی که افق فکرشان از نعمت های مادی نمی تواند تجاوز کند ، خداوند رئوف نیز برای تشویق آنان نعمت های مادی بهشت خود را یکی پس از دیگری برای آنان می شمرد و نوید می دهد که :

از مهمترین اسباب آرامش خیال و انس و نشاط در زندگی ، داشتن همسری مناسب و از هر نظر صاحب کمالات است ، وجود چنین همسری در زندگی انسان ، خواه نسبت به مرد باشد یا زن ، می تواند تحمل همه مشکلات را بر او آسان سازد و به زندگی او شادابی و شیرینی و سرور و نشاط بخشد و به عکس نداشتن چنین همسری ( یا داشتن همسری نا مناسب ) کافی است که شهد شیرین زندگی را در کام انسان تلخ کند ، هر چند وسایل دیگر از هر نظر برای او آماده باشد .
از اینکه برخی آیات قرآن مانند آیات یاد شده ، نعمتهای مادی بهشت را می شمارد و مردم را به آنها ترغیب می کند ، گروهی از مسیحیان این موضوع را عیب و نقصی برای اسلام شمرده ، این آیین مقدس را بدین مادیگری متهم ساخته اند ، غافل از اینکه نعمت های بهشت منحصر به همان نعمت های مادی یاد شده نیست بلکه نعمت های روحی فراوانی نیز در بهشت وجود دارد که ما برای نمونه نعمت های زیر را به یادآور می شویم :
نخستین چیزی که سرمایه اصلی نجات و خمیرمایه سعادت و کلید درهای بهشت شمرده شده ، ایمان و عمل صالح است . قرآن در آیه 82 سوره بقره می فرماید : « کسانی که ایمان آوردند و اعمال صالح انحام دادند یاران بهشتند و جاودانه در آن خواهند ماند . به این ترتیب قرآن پرده های اوهام گروهی از اهل کتاب و مقلدین آنها را در میان اثوام و ملل دیگر ، که تصور می کردند مسأله نجات و وردود در بهشت بر اساس یک سلسله روابط ، یا ضوابطی غیر از ایمان و عمل صالح است ، پاره می کند ، و انسانها را برای ساختن خویش در دو بعد « عقیده » و « عمل » بسیج می نماید .
خلوص عقیده ، خلوص عمل و خلوص عمل یکی از کلیدهای بهشت است . چنانکه در آیات 39 تا 43 صافات می خوانیم : « شما جز به همان اعمالی که انجام می دادید جزا داده نمی شوید ، مگر بندگان مخلص خدا که برای آنها روزی معین و ویژه ای است ، میوه های گوناگون ، و آنها مورد احترامند ، در باغهای پر نعمت بهشت !»
یکی از کلیدهای بهشت تقوی و پرهیزکاری است که از جمله آیه 63 سوره مریم بعد از اشاره به باغهای جاویدان بهشت و بخشی از نعمت های آن می فرماید : « این همان بهشتی است که ما به ارث به بندگان پرهیزکار خود بخشیدیم . همچنین بنابر آیه 13 سوره حجرات می دانیم در نظام ارزشی اسلام ، تقوی موقعیت بسیار والایی دارد .

با چند روش کاربردی که والدین میتوانند، با به کارگیری آنها اثر مثبت در نهادینه نمودن نماز در فرزند خود به جا
بگذارند، آشنا شوید ....
چگونه فرزندان خود را به نماز خواندن ترغیب کنیم؟
فرزندان ما جگرگوشههای ما هستند که بر روی زمین راه میروند، هرچند که بر فطرت پاک الهی به دنیا آمده باشند، طبق فرمایش پیامبر صلی الله علیه وسلّم که می فرمایند: ” فأبَواه یُهوِّدانه وُینَصِّرانه ویُمَجِّسانه” ( آنگاه این پدر و مادر هستند که کودک را یهودی، مسیحی، یا مجوسی می کنند.)، اگر پدر و مادر هم مسلمان باشند، فضای حاکم و جامعه میتوانند، زمام امور را از کف پدر و مادر یا معلّمان در آورده، و بر تربیت کودک مسلط شوند، بنابراین میتوانیم بگوییم که اگر والدین، اقدامات و احتیاطات لازم را قبل از اینکه کار از کار بگذرد، به عمل نیاورند، ممکن است خود جامعه نیز فرزندان ما را یهودی، مسیحی یا مجوسی نماید!!! و اگر بخواهیم از ابتدا شروع کنیم، باید دانست که بالاترین کارها و قلهی امور دین و ستون آن نماز است؛ که دین با وجود آن برپا داشته میشود، و بدون آن(العیاذ بالله) ویران میگردد...
سوره الأنعام, آيات ۹۵-۹۹ خداوند شكافنده دانه و هسته است، زنده را از مرده خارج ميسازد و مرده را از زنده، اين است خداي شما پس چگونه از حق منحرف ميشويد؟ (۹۵) …
قرآن, سوره ۳, آيات ۳۱ و ۳۲
“بگو اگر خدا را دوست داريد از من پيروى كنيد تا خدا دوستتان بدارد و گناهان شما را بر شما ببخشايد و خداوند آمرزنده مهربان است”“بگو خدا و پيامبر [او] را اطاعت كنيد پس اگر رويگردان شدند قطعا خداوند كافران را …
در بسیاری از آیات قرآن, تصویری روشن از قیامت ترسیم شده است. برای مثال در سوره تکویر که در پایین آورده شده است. لازم به ذکر است که تصاویر زیر تماما نمادین بوده و به هیچ وجه نشاندهنده عظمت این واقعه نیستند
سوره التكويربه نام خداوند رحمتگر مهربان…
.: Weblog Themes By Pichak :.